Какво е SQL?


SQL

В тази статия за SQL отговаряме на следните въпроси:

  • Какво е SQL?
  • Какво представлява NoSQL?
  • Защо е полезно да научите SQL след NoSQL?

Какво е SQL?

Той означава „Структуриран език за заявки“ и се произнася „SQL“ или понякога „Sie-Quel“. Всъщност това е стандартният език за работа с релационни бази данни. Подходът към базата данни предлага много предимства по отношение на съхраняването на данни в сравнение с традиционните плоски файлови системи.

SQL езикът е основно предназначен да бъде един база данни за търсене. Включването на този език в приложението се нарича SQL програмиране. Например става възможно да се извърши SQL Update с помощта на a уеб приложение, Можем да използваме SQL програмиране за вмъкване на записи от базата данни (INSERT), търсене (SELECT), актуализация (UPDATE) и изтриване (DELETE). Това не означава, че SQL не може да прави други неща. В действителност, той може да направи всичко, включително, но не само, оптимизиране и поддържане на бази данни.

Релационните бази данни като MySQL база данни, Oracle, MS-SQL сървър, Sybase и др. Използват този език на заявката!

Как трябва да използвате SQL синтаксиса?

SQL синтаксисите, които използваме в тези бази данни, са почти еднакви. Ето защо това е и стандартен език. Някои от базите данни използват няколко различни синтаксиса или дори използват някои от собствените си синтаксиси.

примери на SQL израз:

SELECT * FROM членовете WHERE възраст> 30

UPDATE членове SET възраст = 29 WHERE id = 402

Какво представлява NoSQL?

NoSQL е нова категория системи за управление на бази данни. Основната характеристика е неспазването на концепциите за релационни бази данни. NoSQL означава "Не само SQL".

Концепцията за бази данни на NoSQL нарасна с интернет гиганти като Google, Facebook, Amazon и т.н., които се занимават с гигантски количества Голямо количество от данни.

Ако използвате релационна база данни за огромно количество данни, системата става бавна и времето за реакция се влошава.

За да се преодолее това, системите могат, разбира се, да бъдат увеличени чрез модернизиране на съществуващия хардуер.

Първата възможна алтернатива на горния проблем би била да се разпредели натоварването на базата данни на множество хостове, тъй като натоварването се увеличава.

Това е известно като "мащабиране".

Базата данни NoSQL се състои от не-релационни бази данни които са по-добре да се мащабират от релационни бази данни и са проектирани с уеб приложения в ума.

Те не използват стандартен език за заявки за запитване на данните и не следват стриктни схеми като модели на релационни бази данни. С NoSQL свойствата ACID (атомност, съгласуваност, изолация, издръжливост) не винаги са гарантирани и следователно резултатите може да не винаги са еднакви, докато АКТУАЛИЗАЦИЯТА ще пропусне ключовите данни.

Защо е полезно да научите SQL след NoSQL?

С посочените по-горе предимства на базите данни NoSQL (мащабиране по-добро от релационните модели) може да се чудите защо хората все още искат да използват релационни бази данни в организациите.

Отговорът е, че NoSQL бази данни са вид високоспециализирани системи, които имат своите специални приложения и ограничения. NoSQL е по-подходящ за тези, които имат огромни количества данни за обработка. По-голямата част от организациите използват релационни бази данни и свързани инструменти.

Релационните бази данни имат следните предимства пред NoSQL базите данни;

  • Релационните бази данни имат зрял модел за съхранение и управление на данни. Това е от решаващо значение за бизнес потребителите.
  • Базите данни на SQL поддържат упълномощаване на данни, така че потребителите да могат да виждат само данни, които имат право да виждат. Данните, които нямат право да виждат, са скрити от тях.
  • Релационните бази данни поддържат съхранени процедури, които позволяват на разработчиците на бази да прилагат голяма част от бизнес логиката в базата данни. Това значително опростява приложенията, тъй като разработчикът не трябва да взема предвид бизнес логиката.
  • В сравнение с базите данни NoSQL, релационните бази данни имат по-добри модели за сигурност.

Светът не се е сбогувал с използването на релационни бази данни. Налице е нарастващо търсене на специалисти, които могат да работят с релационни бази данни. Така че събирането на знания за базите данни и SQL все още е полезно.

LinkedIn GroupОбсъдете с нас LinkedIn.
автобиография
Какво е SQL?
Статия
Какво е SQL?
Описание
Структурираният език за заявки (SQL), произнасян като "SQL" или понякога "See-Quel", всъщност е стандартният език за работа с релационни бази данни. Има ли бъдеще за SQL след NoSQL?
Автор
Име на издателя
ITpedia
Лого на издателя
Странична лента